Gdyby liczbę stopni schodów o wysokości 3,5 m zwiększyć o 10, to wysokość każdeg
aqlec: Gdyby liczbę stopni schodów o wysokości 3,5 m zwiększyć o 10, to wysokość każdego stopnia
zmniejszyłaby się o 4 cm. Ile stopni mają schody?
22 kwi 01:12
aqlec:
22 kwi 01:42
Basiek: x− liczba schodów
h− wysokość stopnia
{ (x+10)(h−4)=350
do drugiego...
| | 350 | |
(x+10)( |
| −4)=350 => x=..... |
| | x | |
powinno wyjść, mam nadzieję
22 kwi 01:48
Basiek: | | 3500 | |
350−4x+ |
| −40=350 /*(−x) |
| | x | |
4x
2+40x−3500=0 /:4
x
2+10x−875=0
x=−35 lub x=25 (jak wiadomo z naszych założeń, które przecież mamy

x>0)⇒ x=25
Mam nadzieję, że okej

Wiem, że to z Aksjomatu, więc nie jestem już niczego pewna
22 kwi 01:52
Basiek: Zestaw 6−ty, zadanie 10−te. Wszystko się zgadza. Mogę iść spać, dobranoc
22 kwi 01:55
aqlec: Tak, zgadza się

dziękuję bardzo i dobranoc

22 kwi 02:02