petroniusz: Narysuj wykres funkcji: f(x)=|x-3|/x+1 .
x+1 jest w mianowniku a / to kreska ułamkowa. (jak tu robić takie ułamki?)
Chdzi mi tylko o kolejne kroki, jak to zrobic...
Jak wyznaczyc punkty do zaznaczenia w wykresie i jak ten wykres
potem przesuwać.
Będę wdzięczny za pomoc.
15 maj 16:54
2r: f(x)=|x-3|/(x+1)
no więc będą dwie możliwości bo jest wartość bezwzględna:
1. (x-3≥0)⇒( x≥3 )
f(x)=(x-3)/(x+1)
f(x)=(x+1-4)/(x+1)
f(x)=(x+1/x+1)+(-4/x+1)
f(x)=1+(-4/x+1)
f(x)=(-4/x+1)+1
narysuj sobie teraz przerywanymi asymptoty x=(-1) , y=(1)
znajdź jakieś charakterystyczne punkty (np. (1,1),(3,0),(0,-3) ; (-3,3) ... itd )
no i rysujesz wykres ale dla x≥3
2. (x-3<0)⇒( x<3 )
f(x)=(-x+3)/(x+1)
...
i tak samo jak poprzednio
15 maj 18:09
marcinn: A gdzie zmienić znaki aby z tego rozwiązania otrzymać f(x)=|x-3|/x+1
15 maj 19:00
marcinn: przepraszam miało być f(x)=|x+3|/x-1
15 maj 19:01