równanie
anonim: 2sin2x − sin22x=cos22x
21 kwi 23:44
Eta:
2sin2x= sin22x+cos22x
2sin2x=1
dokończ ..............
21 kwi 23:48
anonim: qrde tak robilem i mi nie wychodzi wynik dobry...
21 kwi 23:51
anonim: juz wiem dzięki, skrociły się okresy i nie pomyslalem ze kπ ma byc
21 kwi 23:52
Eta:
Jedź dalej
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
x= ...... lub x=..........
21 kwi 23:53
PuRXUTM: 2sin
2x−(sin2x)
2=(cos2x)
2
2sin
2x−(2sinxcosx)
2=(cos
2x−sin
2x)
2
2sin
2x−4sin
2xcos
2x=(cos
2x−sin
2x)
2
sin
2x+cos
2x=1
cos
2x=1−sin
2x
2sin
2x−4sin
2x(1−sin
2x)=(1−2sin
2x)
2
2sin
2x−4sin
2x+4sin
4x=1−4sin
2x+4sin
4x
porządkujesz i wychodzi
2sin
2x=1
| | 1 | |
sin2x= |
| wtedy i tylko wtedy gdy |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
usuwasz niewymierność
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| v sinx=− |
| i rozwiązujesz |
| | 2 | | 2 | |
21 kwi 23:55
Eta:
21 kwi 23:58
anonim: | | 3 | |
cos mi nie pasuje drugi wynik drugi wynik wychodzi |
| π + kπ |
| | 4 | |
21 kwi 23:59
anonim:
takie mi wychodzą
odpowiedzi to
22 kwi 00:01
PuRXUTM: z czego się Eta śmiejesz
22 kwi 00:01
anonim: bo skomplikowałeś
22 kwi 00:03
anonim: Tu można od razu
22 kwi 00:03
PuRXUTM: no w sumie tak teraz to widzę

ale przynajmniej sobie trochę powtórzyłem chorą trygonometrię
22 kwi 00:05
anonim: czy ja zglupiałem juz? mozesz zoabczyc tą skroconą odpowiedz?
22 kwi 00:06