Okregi
................:

MEGA TRUDNE ZADANIE (jak dla mnie)
Okręgi O1 o srodku S1 i promieniu r i O2 o srodku S2 i promieniu R są styczne do prostej l w
punkcie a. Prosta k jest równoległa do prostej l i przecina okregi O1 i O2 odpowiednio w
punktach Bi C. Wyznacz promień x okręgu opisanego na trójkącie ABC w zależności od promienia r
i R.
21 kwi 23:37
................: pomóżcie
21 kwi 23:48
................: POMOCY
22 kwi 08:16
................: jak ktoś umie to niech pomoże
22 kwi 09:26
22 kwi 09:53
Alkain: Dobra zacznijmy od tego co mamy wyznaczyć. Tzn. promień okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Wzór na promień okręgu opisane na trójkącie
Czyli musimy wyznaczyć boki a,b,c i P tego trójkąta w zależności od promieni.
Jakie zadanie... xD
Odcinek |AC| niech to będzie nasze a
|AC|
2=R
2+R
2−2R
2cosα
AB− nasze b
|AB|
2=r
2+r
2−2r
2cosβ
Nie mam pomysłu jak policzyć BC
Do pola potrzeba jakiś bok i wysokość. Na wysokość też nie mam pomysłu. Ciekawe zadanie...
22 kwi 10:16
Aga1.: R można wyznaczyć z twierdzenia sinusów.
Myślałam nad tym zadaniem,chyba trzeba zauważyć własności kątów ( i tu utknęłam).
Wtedy IBCI
liczy się z pól
Na razie zniechęciłam się,ale myślę, że powrócę do tego zadania.
22 kwi 10:32
MQ: Wydaje mi się, że będzie to też zależeć od odległości k od l, która nie została tu podana.
22 kwi 11:34
22 kwi 12:04
MQ: Policzyłem to analitycznie (środek ustawiłem w p. A) i.........
o dziwo
wyszło mi x=
√Rr 
Jeśli się oczywiście gdzieś nie walnąłem
22 kwi 12:31
................: Możecie to jakoś wytłumaczyć bardzo proszę
22 kwi 12:52
................: ponawiam
22 kwi 16:18
MQ: Jak już napisałem wcześniej, zrobiłem to analitycznie.
Mogę to więc opisać w skrócie, bo byłoby dużo wypisywania.
Środek układu (0,0) umieściłem w p. A. Oś OY przechodzi przez S1(0,r) i S2(0,R).
22 kwi 16:37
MQ: przycisnąłęm nie to co trzeba −− dalszy ciąg za chwilę.
22 kwi 16:38
MQ: Prosta k jest w odległości k od OX stąd obliczyłem:
x
B=
√k(2r−k) i x
C=
√k(2R−k)
Potem obliczyłem równania dwusiecznych:
| | xB | |
Dwusieczna AB: y=− |
| *x+r
|
| | k | |
| | xC | |
Dwusieczna AC: y=− |
| *x+R
|
| | k | |
Stąd wsp. środka okręgu opisanego:
x
S=(x
B+x
C)/2
y
S=k−U{x
B*x
C}/k
Z trójkąta równoramiennego BCS łatwo już znaleźć, że x=
√Rr
22 kwi 16:46
................: Dziękuje bardzo
22 kwi 17:22