matematykaszkolna.pl
Okregi ................: rysunekMEGA TRUDNE ZADANIE (jak dla mnie) Okręgi O1 o srodku S1 i promieniu r i O2 o srodku S2 i promieniu R są styczne do prostej l w punkcie a. Prosta k jest równoległa do prostej l i przecina okregi O1 i O2 odpowiednio w punktach Bi C. Wyznacz promień x okręgu opisanego na trójkącie ABC w zależności od promienia r i R.
21 kwi 23:37
................: pomóżcie
21 kwi 23:48
................: POMOCY
22 kwi 08:16
................: jak ktoś umie to niech pomoże
22 kwi 09:26
................: ?
22 kwi 09:53
Alkain: Dobra zacznijmy od tego co mamy wyznaczyć. Tzn. promień okręgu opisanego na trójkącie ABC. Wzór na promień okręgu opisane na trójkącie
 abc 
X=

4P 
Czyli musimy wyznaczyć boki a,b,c i P tego trójkąta w zależności od promieni. Jakie zadanie... xD Odcinek |AC| niech to będzie nasze a |AC|2=R2+R2−2R2cosα AB− nasze b |AB|2=r2+r2−2r2cosβ Nie mam pomysłu jak policzyć BC Do pola potrzeba jakiś bok i wysokość. Na wysokość też nie mam pomysłu. Ciekawe zadanie...
22 kwi 10:16
Aga1.: R można wyznaczyć z twierdzenia sinusów. Myślałam nad tym zadaniem,chyba trzeba zauważyć własności kątów ( i tu utknęłam). Wtedy IBCI liczy się z pól Na razie zniechęciłam się,ale myślę, że powrócę do tego zadania.
22 kwi 10:32
MQ: Wydaje mi się, że będzie to też zależeć od odległości k od l, która nie została tu podana.
22 kwi 11:34
Alkain: MQ te zadanie chyba tak wygląda znalazłem podobne z jakiegoś konkursu http://students.mimuw.edu.pl/~am234204/10lat.pdf str. 16 zadanie 10. Ale i tak dalej nie mam pomysłu jak to policzyć :<
22 kwi 12:04
MQ: Policzyłem to analitycznie (środek ustawiłem w p. A) i......... o dziwo wyszło mi x=Rr Jeśli się oczywiście gdzieś nie walnąłem
22 kwi 12:31
................: Możecie to jakoś wytłumaczyć bardzo proszę emotka
22 kwi 12:52
................: ponawiam
22 kwi 16:18
MQ: Jak już napisałem wcześniej, zrobiłem to analitycznie. Mogę to więc opisać w skrócie, bo byłoby dużo wypisywania. Środek układu (0,0) umieściłem w p. A. Oś OY przechodzi przez S1(0,r) i S2(0,R).
22 kwi 16:37
MQ: przycisnąłęm nie to co trzeba −− dalszy ciąg za chwilę.
22 kwi 16:38
MQ: Prosta k jest w odległości k od OX stąd obliczyłem: xB=k(2r−k) i xC=k(2R−k) Potem obliczyłem równania dwusiecznych:
 xB 
Dwusieczna AB: y=−

*x+r
 k 
 xC 
Dwusieczna AC: y=−

*x+R
 k 
Stąd wsp. środka okręgu opisanego: xS=(xB+xC)/2 yS=k−U{xB*xC}/k Z trójkąta równoramiennego BCS łatwo już znaleźć, że x=Rr
22 kwi 16:46
................: Dziękuje bardzo
22 kwi 17:22