pomocy
aneta: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ,którego
krawędź podstawy ma długość 10 cm , a krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60 stopni.
21 kwi 22:23
Gustlik:

H=5
√6
P
p=10
2=100
| | 1 | | 1 | | 500√6 | |
V= |
| Pp*H= |
| *100*5√6= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
h
2=H
2+5
2
h
2=(5
√6)
2+25
h
2=25*6+25
h
2=175=7*25
h=5
√7
| | 1 | |
Pściany bocznej= |
| *10*5√7=25√7 |
| | 2 | |
P
boczne=4*25
√7=100
√7
P
cał=P
p+P
boczne=100+100
√7
21 kwi 22:46