pomocy
aneta: w urnie jest 5 kulo numerach 1,2,3,4,i 5 , losujemy kolejno 4 kule,zwracając za każdym razem
wylosowaną kulę do urny. oblicz prawdopodobieństwo tego, że ; a. pierwsze dwie wylosowane kule
mają taki sam numery b. trzy wylosowane na końcu kule mają takie same numery.
21 kwi 22:16
Mati: Ω−losowanie czterech kul z urny z pośród 5.
|Ω|=54=625
A−zdarzenie, takie że pierwsze 2 wylosowane kule mają takie same numery.
|A|=1*1*5*5=25
P(A)=25625
P(A)=125
B−zdarzenie, takie że trzy wylosowane na końcu kule mają takie same numery.
|B|=5*1*1*1=5
P(B)=5625
P(B)=1125
Nie jestem co do tego pewny, ale wydaje mi się że jest chyba dobrze.
21 kwi 22:35
Mila: |A|=5*42
|B|=5*4
21 kwi 23:00
demko: Mila ma rację. Dla lepszego zrozumienia dobrze jest to zapisać tak:
|A|=5*1*4*4
|B|=5*4*1*1
Ω|=5*5*5*5=625
22 kwi 00:23
Mila:
22 kwi 00:24