Funkcja kwadratowa
Jurek: Rozwiąż równanie w zależności od parametru m.
(m−2)x2 + (m−2)x = 0
dla 2 pier, dla 1 i dla 0 pier. Jakby ktoś mógł rozwiązać...
21 kwi 22:13
mat: 2 pierwiastki gdy m−2≠0 ∩ Δ > 0
1 pierwiastek gdy m−2=0 lub m−2≠0 ∩ Δ=0
0 pierwiastkow gdy m−2=0 lub m−2≠0 ∩ Δ<0
tak mi sie wydaje
21 kwi 22:26
Jurek: nie, nie, nie, to na pewno jest źle

to jest troszkę inny przykład od innych.
21 kwi 22:27
mat: faktycznie, juz mam mozg wyprany, za dlugo dzis siedze z matematyka
21 kwi 22:29
Mila: (m−2)x2 + (m−2)x = 0 ⇔
x[(m−2)x+m−2]=0
x=0 lub (m−2)x+m−2=0
(m−2)x=−(m−2)
dla m=2 brak rozwiązan
dla m≠2 dwa rozwiązania x=0 lub x=−1
21 kwi 22:43
Jurek: chyba też to będzie źle...
21 kwi 22:47
Mila: ?
21 kwi 22:48
Jurek: a nie będzie ogólem nieskończenie wiele pierwiastków?
21 kwi 22:50
Jurek: bo dla m=2 wychodzi, że 0=0
21 kwi 22:50
Mila: m=2 nieskończenie
m≠2 tak jak napisałam
21 kwi 22:54
Jurek: czyli jak to zapisać, żeby jakoś normalnie to wyglądało? No i ile jest rozwiązań dla zera
pierwiastków?
21 kwi 22:56
Mila: (m−2)x2 + (m−2)x = 0 ⇔ x[(m−2)x+m−2]=0
x=0 lub (m−2)x+m−2=0
(m−2)x=−(m−2) dla m=2 Nieskończenie wiele rozwiązań;
(otrzymamy : 0*x=0)
dla m≠2 dwa rozwiązania
x=0 lub x=−1
Albo
(m−2)*(x2+x)=0
m=2 mamy 0*(x2+x)=0 nieskończenie wiele rozwiązań
m≠2 mamy (x2+x)=0 ⇔x=0 lub x=−1
21 kwi 23:06
Jurek: czyli nie ma dla 1 pier i dla 0 pier?
21 kwi 23:08
Mila: Nie widzę takiej opcji.
21 kwi 23:10
Juras: Czyli napisać, że 2 pier dla m≠2 , a dalej co napisać?
22 kwi 19:37
krystek: Jak nie rozumiesz możesz tradycyjnie
1) 2 rozwiązania gdy a≠0 iΔ>0
2) 1 rozwiązanie gdy a≠0 i Δ=0 lub a=0 czyli m=2 i wtedy mamy tożsamość
3) brak rozwiązań gdy a≠0 i Δ<0
Rozwiąż .
22 kwi 19:44
Juras: Jest rozwiązanie wyżej

tyle, że zapisać tylko idzie, że dla 2 pier m≠2 , a jak zapisać dla 1
pier i 0 pier? nieskończenie wiele pierwiastków? czy jak?
22 kwi 19:46
Juras: Bo gdy za m podstawisz 2 to wychodzi 0=0
22 kwi 19:46
krystek: Tak
22 kwi 19:49
krystek: Wiem ,ale jak tego nie rozumiesz ,to rozpatrujesz "tradycyjnie".
22 kwi 19:50
Juras: Akurat ten przykład jest dziwny, bo tylko dojdę do tego, że 0=0 i jedynie mogę zapisać dalej,
że 2 pierwsiastki dla m≠2 , a dalej nie wiem co napisać o 1 i 0 rozwiązaniach. Mam napisać tak
jak ty wyżej? To jest poprawnie wtedy zrobione?
22 kwi 19:51
krystek: tak,ale bezmyślnie nie przepisuj , tylko sam wylicz "tradycyjnie"
22 kwi 19:59
Juras: Jakbyś mógł mi to wyliczyć, bo już się gubię...
22 kwi 20:05
krystek: Δ=(m−2)2−4*(m−2)*0=(m−2)2
2 rozwiązania m≠2 i (m−2)>0 dla m∊R/{2}
1rozwiazanie brak ponieważ dla m=2 a=0 i Δ=0 jest tożsamośc
brak rozwiązań − nie wystąpi, poniewaz Δ nigdy nie będzie ujemna , czyli mniejsza od zera.
22 kwi 20:13
Juras: dziękuję
22 kwi 20:16