prosze o pomoc
marta : wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty (0,1) i (1,−2) oraz
że dla x−1 osiąga swoją najmniejszą wartosć Narysuj wykres tej funkcji na podstawie wykresu
uzupełnij
okresl dziedzine
określ zbiór wartosci
wyznacz miejsca zerowe
określ przedziały monoteniczności
określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
21 kwi 22:12
krystek: Dla x=1 czy x=−1?
21 kwi 22:13
picia: uklad trzech rownan z 3 niewiadomymi
21 kwi 22:15
marta : x=1
21 kwi 22:16
marta : witam krystek
21 kwi 22:16
krystek: W=(p,q)=(1,−2)
Postać kanoniczna y=a(x−1)2−2 wylicz a podstawiając (0,1) i licz
Licz poprawnie wylicz , poprzednio miałaś źle.
21 kwi 22:19
krystek: Witaj
21 kwi 22:20
krystek: 1=a(0−1)2−2
1=a−2
a=3
y=3(x−1)2−2
y=
21 kwi 22:23
marta : i co mam teraz zrobić obliczyć Δ
21 kwi 22:28
marta : y=3x2−6x+1
21 kwi 22:29
krystek: Tak,Δ, x1 i x2
Współrzędne wierzchołka
21 kwi 22:30
krystek: Już masz( wsp wierzchołka)i wykres.
21 kwi 22:31
marta : krystek kiedy my to obliczaliśmy nie ma zapisane ?
21 kwi 22:35
krystek:
21 kwi 22:35
krystek: Tak. Napisz odpowiedzi sprawdzę!
21 kwi 22:36
krystek: Poszukaj ,jak chcesz !
21 kwi 22:37
marta : ok tylko cos sprawdze
21 kwi 22:39
marta : nie znalazłam szkoda bo pamietam ze nie kazałeś pierwiastkowac kalkulatorem i cos żle
rozpisałam jak został pierwiastek i teraz tez chyba mam z tym problem pamietam że pytałeś
czy wiem dlaczego cos tam zrobilismy z tym pierwiastkiem a zabij mnie i nie wiem
21 kwi 23:01
marta : x1=6−√2 wszystko dzielone przez 6
21 kwi 23:03
marta : juz jestem
21 kwi 23:20
marta : krystek ile Ci wyszły miejsca zerowe

?/
21 kwi 23:21
marta : x1=1− √6\3 x2=1+ √6\3
21 kwi 23:25
marta : jeżeli to jest dobrze wyliczone to nie znęcaj sie nade mną i powiedz jak to umieściłeś na
wykresie dlaczego nie moge wyliczyc pierwiastka kalkulatorem lepiej by było zaznaczyć na
wykresie

?
21 kwi 23:32
marta : no ładnie KRYSTEK sie obraził no nie bądz taki
21 kwi 23:35
krystek: | | 6−2√6 | | 3−√6 | |
Oj znęcać sie będe x1= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
21 kwi 23:38
21 kwi 23:40
21 kwi 23:41
marta : zw=<−2,=∞)
miejsca zerowe x1=1− √6\3 x2=1+ √6\3
określ przedziały monoteniczności
od( −∞,−2 > malejący
,<−2, cos tam rosnący no prosze pomóz mi


:((
21 kwi 23:43
krystek: nie





rosnąca dla x∊<1,
∞)
malejaca dla x∊(−
∞,1)
21 kwi 23:46
krystek: | | 3−√3 | | 3+√6 | |
wartości dodatnie czyli f(x)>0 dla x(−∞, |
| ) , x∊( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
21 kwi 23:48
marta : i widzisz nic nie zapamieyałam z poprzedniej lekcji nauka poszła w las to tak jest jak mózg
juz nie funkcjonuje a w oczy sie zapałki wkłada i powieki podtrzymuje zeby nie zasnac
21 kwi 23:53
marta : krystek ale dlaczego nie mozna tu pierwiastkowac kalkulatorem czy cos by sie zmieniło
próbowałes/?
21 kwi 23:55
marta : jak mi nie powiesz to to zadanie znowu bedziemy robić za trzy dni hihihihi ale guła ze mnie
22 kwi 00:02
marta : to zadanie sobie wydrukuje i jutro przysiade do niego
22 kwi 00:03
marta : a z tymi rosnącymi i malejacymi to tez nie łapie
22 kwi 00:05
marta :
dla Ciebie to takie wszystko proste bo umiesz a dla mnie czarna magia
22 kwi 00:08
marta : krystek dzięki za pomoc i dobrej nocki zycze
22 kwi 00:14
marta : już wiem o co chodzi z tą wartoscią dodatnią i ujemną DOBRANOC
22 kwi 00:19