.
Magda: określ liczbę rozwiązań układu równań
⎧ 3x+y+6=0
⎩ y=3x
2−3(m−1)x−m
2−2
w zależności od parametru m
niestety nie chce mi wyjść

mógłby ktoś mi podpowiedzieć?
21 kwi 21:59
krystek: za y do drugiego rónaniania : brak rozw⇔ Δ<0
1 rozw ⇔Δ=0
2 rozw ⇔Δ>0
21 kwi 22:11
Magda: | | 2 | |
tak zrobiłam i wyliczyłam miejsca zerowe : m1= − |
| i m2=2 |
| | 7 | |
21 kwi 22:15
Magda: sprawdzi mi ktoś czy dobrze chociaż te miejsca policzyłam ?
21 kwi 22:28
Magda: czemu mi nikt nie chce pomóż?
22 kwi 00:07
Magda: pomóc*
22 kwi 00:07
Mila:
y=−3x−6
y=3x2−3(m−1)x−m2−2
3x2−3(m−1)x−m2−2 =−3x−6 tak robiłaś? zaraz sprawdzę.
22 kwi 00:10
Mila: Ile wyszła Ci Δ?
22 kwi 00:12
Magda: Δ=7m2−12m−4
22 kwi 00:13
Mila: takie są odpowiedzi? to napiszę.
22 kwi 00:22
Magda: już podaje
22 kwi 00:25
Mila: Pomyłka.
22 kwi 00:27
Magda: | | 2 | |
0 rozwiązań dla m∊ (− |
| ) |
| | 7 | |
| | 2 | |
1 rozwiązanie dla m=− |
| i m=2 |
| | 7 | |
| | 2 | |
2 rozwiązania dla m∊ (−∞, − |
| ,2)∪(2,∞) |
| | 7 | |
22 kwi 00:28
Mila: Wszystko dobrze policzyłaś.
| | 2 | |
Δ>0 dla m∊(−∞,− |
| ) ∪(2,∞) dwa różne rozwiązania |
| | 7 | |
| | 2 | |
Δ=0 dla m=− |
| lub m=2 jedno rozwiązanie |
| | 7 | |
| | 2 | |
Δ<0 dla m∊(− |
| ,2) brak rozwiązań |
| | 7 | |
22 kwi 00:36
Magda: to co napisałam wyżej to są odp ze zbioru a mi niestety inaczej wyszło.
22 kwi 00:41
Magda: ja narysowałam wykres i wzięłam od (−
∞;q) 0 rozwiązań
{q} 1 rozwiązanie
(q;
∞) 2 rozwiązania
i właśnie nie wiem dlaczego tak nie można zrobić

bo parametr m się po osi OY sprawdza o ile się nie mylę
22 kwi 00:44
DSGN.: polecam wykładniki
22 kwi 00:47
Mila: Δ
m=144+4*4*7=144+112=256
| | 12−16 | | 12+16 | |
m1 = |
| lub m2= |
| |
| | 14 | | 14 | |
rysujesz parabolę (wykres Δ(m)) skierowaną do góry
i wychodzi Ci to co napisałam.
22 kwi 00:47
Mila: Δ
m=144+4*4*7=144+112=256
| | 12−16 | | 12+16 | |
m1 = |
| lub m2= |
| |
| | 14 | | 14 | |
rysujesz parabolę (wykres Δ(m)) skierowaną do góry
i wychodzi Ci to co napisałam.
22 kwi 00:48
Magda: ok
dziękuje bardzo i przepraszam za kłopot
22 kwi 00:50
Mila: Dobranoc

Przemyśl sprawę. Pomyliłaś typy zadań.
22 kwi 00:52
Magda: już wiem.
bo jak byłoby np f(x)=m i zbadaj rozwiązania w zależności pod parametru m to wtedy się patrzy
na oś OY. mam rację?
22 kwi 00:55
Mila: tak.
22 kwi 13:49