PILNE
Marek: Podstawą trójkąta równoramiennego ABC o polu 20 jest odcinek o końcach A(2,4) i B(6,−4). Oblicz
C
21 kwi 21:35
krystek: wylicz wysokośc ze wzoru na poleΔ i wówczas odległośc p C od środka odcinka AB jest równa
wysokości
21 kwi 21:39
Marek: wyliczyłem h=2√5 S(4,0) i teraz nie wiem jak wyznaczyć to C
21 kwi 21:42
Klops: mnie h wyszło 10√5
21 kwi 21:45
Marek: AB wyszło mi 4√5
21 kwi 21:48
Klops: mnie też AB wyszło 4√5, a h 10√5
21 kwi 21:52
21 kwi 21:57
Klops: aaa... no faktycznie
21 kwi 22:01
Marek: ale nie wiem co dalej
21 kwi 22:02
krystek: IADI=h i Odlegośc C od prostej AB=h
A jak znacie wektorowy rachnek
| | 1 | |
PΔ= |
| IAB→AC→I (wyznacznik pary wektorów) |
| | 2 | |
21 kwi 22:03
Gustlik: Podstawą trójkąta równoramiennego ABC o polu 20 jest odcinek o końcach A(2,4) i B(6,−4). Oblicz
C
Wyznaczam równanie symetralnej podstawy − na niej będzie leżał pkt C.
Z wektorów:
A(2,4)
B(6,−4)
AB
→=[6−2, −4−4]=[4, −8]
| | −8 | |
wsp. kierunkowy podstawy AB a= |
| =−2 |
| | 4 | |
| | 1 | |
wsp. kierunkowy symetralnej AB a= |
| z war. prostopadłości |
| | 2 | |
| | 1 | |
symetralna: y= |
| x+b, wyznaczam środek AB: |
| | 2 | |
| | 6+2 | | 4+(−4) | |
S=( |
| , |
| )=(4, 0) |
| | 2 | | 2 | |
b=−2
| | 1 | |
współrzędne C=(x, |
| x−2) |
| | 2 | |
AB
→=[4, −8]
| | 1 | | 1 | |
AC→=[x−2, |
| x−2−4]=[x−2, |
| x−6] |
| | 2 | | 2 | |
wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 4 −8 |
| | 1 | |
=4*( |
| x−6)−(−8)*(x−2)=2x−24+8x−16= |
| | 2 | |
=10x−40
| | 1 | | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |10x−40| |
| | 2 | | 2 | |
|10x−40|=40 /:10
|x−4|=4
x=4+4=8 v x=4−4=0
| | 1 | | 1 | |
y= |
| *8−2=4−2=2 v y= |
| *0−2=−2 |
| | 2 | | 2 | |
C=(8, 2) v C=(0, −2)
21 kwi 22:13
Eta:

Dorzucam do rozwiązania "obrazek" ........... i widać,że wszystko gra

Są dwa takie trójkąty!
21 kwi 22:27