analityczna
Ajtek: Punkt A(1−1) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD opisanego na okręgu o rownaniu x
2+y
2−4y−1=0.
Znajdź współrzędne wierzchołka C.
Zerknijcie na to zadanko, mam zaćmę. Z wektorów wychodzi jak ta lala C(−1,5).
Algebraicznie wychodzą mi bzdury.
Znalazłem prostą AS, gdzie S jest środkiem okręgu: y=−3x+2. Punkt C spełnia warunek okręgu i
| | √2 | |
leży na wspomnianej prostej. Po rozwiązaniu wychodzi x=± |
| , gdzie robię błąd? |
| | 2 | |
21 kwi 20:57
krystek: musi byc tak samo .Zapisz obl sprawdzę.
21 kwi 21:04
Ajtek: Pkt. C ma wspólrzędne (x;−3x+2) do równania okręgu:
x2+(−3x+2)2−4(−3x+2)−1=0
x2+9x2−12x+4+12x−8−1=0
10x2−5=0 ......
21 kwi 21:07
Ajtek: Dobra: S (0;2) A(1;−1}
2=b ⇒y=−3x+2
Prosta AS to wyżej.
21 kwi 21:18
krystek: Jest ok a obl wektorowe wpisz jak liczyłęś?
21 kwi 21:26
Ajtek: obliczenia wektorowe zadzają się z odpowiedzią w zbiorze
21 kwi 21:27
Ajtek: I taka jest odpowiedź w zbiorku: C(−1;5)!
21 kwi 21:27
krystek: Wczytaj sie w treśc , kwadrat jest opisany na okręgu ,więc nie może zsię cgadzać C nie należy
do okręgu!
21 kwi 21:31
Ajtek: No tak, zmęczenie. Dzięki wielkie

.
21 kwi 21:33