Stozek
Ufo: W stozek o wysokosci 10 wpisano kule o promieniu 4. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stozka.
21 kwi 20:38
Eta:
P
c=200 π
21 kwi 21:13
Klops: Eta, a jak to obliczyłaś ?
21 kwi 21:15
Eta:
Zaraz narysuję
21 kwi 21:16
Klops: okej

chciałam pomóc koledze, a tak się głowie i wymyślić nie mogę, przy okazji ćwiczę sobie
do matury, przyda się
21 kwi 21:18
picia: pamietam ze na ustnej mialem kule w walcu czy stozku i prawie zadnych.i do wszystkiego
doszedlem ze wzoru pitagorasa,tylko nawynajdywalem tych trojkatow ze jak przy stoliku mowilem
to az mi bylo glupio

ciekawe czy tu jest podobnie.
21 kwi 21:23
Eta:

r −−− dł. promienia podstawy stożka
ΔBDC ~ ΔOEC z cechy (kkk)
| | 4 | |
z tw. Pitagorasa w Δ DBC l2= 100+ |
| l2 ⇒ l=....... = 6√5 |
| | 9 | |
r=..... P
c=......
dokończ..........
21 kwi 21:25
Klops: oby nie o.O
21 kwi 21:25
picia: i od tej pory twierdzenie pitagorasa jest moim ulubionym.
21 kwi 21:27
picia: oo i niesmiertelny moj ulubiony wzor

haha
21 kwi 21:27
Skipper:
| r | |
| =sinα ... ⇒ sinα=2/3 cosα=  ? ... tgα=  ?
|
| 10−r | |
policzysz R i tworzącą ... i dalej już z górki ...−
21 kwi 21:29