Równania macierzowe
Kinga: Pomocy

Macierze. Nie obliczając wyznacznika rozwiąż równanie:
|1+x 1 1 1|
| 2 2 2 2| =0
|4 6−x 4 4|
|6 6 6 x|
Przepraszam jeśli nieczytelne, ale nie wiem jak to inaczej zapisać
21 kwi 20:29
Basia:
nie bardzo rozumiem jak można je rozwiązać nie obliczając wyznacznika
wykonujemy operacje: k1−k4; k2−k4 ; k3−k4 i mamy
x 0 0 1
0 0 0 2
0 2−x 0 4
6−x 6−x 6−x x
W = (−1)2+4*2* W1
x 0 0
W1 = 0 2−x 0 = (−1)1+1*x*W2
6−x 6−x 6−x
W2 = 2−x 0 = (2−x)(6−x)
6−x 6−x
W = 2*x(2−x)(6−x) = 0
x=0 x=2 x=6
o ile się nie pomyliłam
21 kwi 20:45
Kinga: dziękuję
21 kwi 21:23