Całka potrójna dla odważnych
student_x: Siema!
Czy ktoś odważny podjąłby się rozwiązania następującej całki potrójnej:
∫∫∫ sinxsin(x+y)sin(x+y+z)dxdydz, gdzie U=[0,π]x[0,π]x[0,π]?
Jeśli chodzi o mnie, to oczywiście zamieniłem ją na całkę iterowaną:
π π π
∫ dx ∫ dy ∫ sinxsin(x+y)sin(x+y+z)dz
0 0 0
∫ sin(x+y+z)dz= | t = x+y+z | = ∫ tsintdt = −tcost + ∫ cost = −(x+y+z)cos(x+y+z) + sin(x+y+z)
| tdt = dz |
Potem jak to podstawiam do całki oznaczonej to robi się jakaś krowa i na sam widok pęka mi
głowa... Z góry dzięki za pomoc!
21 kwi 19:55
Krzysiek: sin(x+y+z)dx
podstawienie:
t=x+y+z
czyli dt =dz
i masz policzyć całkę: ∫sint dt =−cost +C
21 kwi 19:57
student_x: Ale głupi błąd, nawet nie zauważyłem go przy przepisywaniu
21 kwi 20:00
student_x: No dobra, potem dochodzę do takiego stanu rzeczy:
π π
∫ sinxdx ∫ (−sin(x+y)cos(x+y+π)+sin(x+y)cos(x+y))dy
0 0
i czy przy obliczaniu całki z sin(x+y)cos(x+y+π) mogę założyć, że cos(x+y+π)=−cos(x+y)?
21 kwi 20:27
Basia:
jak najbardziej
21 kwi 20:33