pomocy
blogther: W trójkącie o polu 14ab dwa boki mają długości a i b. Znajdź długość trzeciego boku.
14ab = 12absinγ
sinγ = 12
γ = 30o i w podpowiedzi jest ze γ moze byc rowniez 150o dlaczego jak to obliczyli do głowy
nie przychodzi mi nic innego jak 180o − 30o = 150o o ile tak w ogole zrobili a moje pytanie
jest jak to mozliwe ja napisałem ze γ =120o bo napisłem 90 + 30 ale czy to nie jest zwiazane
z tym ze sinus w drugiej cwiartce jest dodatni
21 kwi 18:36
Aga1.: γ=30
0 lub γ=180
0−30
0, bo sin30
0=sin150
0
21 kwi 18:45
Aga1.: | | √3 | | 1 | |
sin1200=sin(1800−600)=sin600= |
| ≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 kwi 18:47
blogther: no nie jest to dla mnie dalej jasne czyli to 180 jest wziete z wzorow rekukcyjnych czy jako
miara sumy wszystkich katow w trojkacie?
21 kwi 19:18
kylo1303: Sa to wzory redukcyjne:
sin(π−α)=sinα
Latwo to zapamietac:
| | π | | 3π | |
Jesli masz "polowki π", czyli |
| lub |
| to funkcja zmienia sie w co−funkcje.
|
| | 2 | | 2 | |
Jesli natomiast masz "pelne π" to funkcja zostaje taka sama, ale musisz ustalic znak.
I cwiartka: wszystko dodatnie
II cwiartka: sinus dodatni
III cwiartka sinus i cosinus ujemny
IV cosinus dodatni
π−α to druga cwiartka, wiec sinus jest dodatni, do tego NIE zmienia sie w co−funkcje.
Dlatego tez majac te informacje w glowie "wyprowadzasz" sobie wzor redukcyjny: sin(π−α)=sinα
21 kwi 19:23
blogther: no ja to sobie tłumacze tak ze jak mam układ prostokatny to 180 i 360 leza na osi x i nie mam
tej
co−funkcji a 90 i 270 lezy na y i to jest do tego juz doszedłem
ale jak wyzej juz pisałem i napisałem ze 90 + 30 = 120 tak automatycznie
czyli naj lepiej jak narysowałe bym sobie taki mały wykres sinusa i rozwiazał po prostu
rownanie
sinγ = 12 i otrzymam 30 i 150 tak?
21 kwi 19:29
kylo1303: No tak tez mozna. Czasami nawet trzeba sie wspierac wykresem, tutaj nie jest to konieczne.
90 + 30 to juz zmienia ci w co−funkcje; sin(90+30)=cos30.
21 kwi 19:32
blogther: okey dzieki za pomoc
21 kwi 19:33