!!
help: oblicz sume wszystkich liczb parzystych zawartych miedzy 7 a 2013
a1=8
r=2 i co dalej
21 kwi 18:33
Agnieszka: an = 2012
an= a1 + (n−1)r −> wylicz n
później juz sume wyrazów ze wzoru
21 kwi 18:36
help: dzieki
21 kwi 18:38
Agnieszka:
21 kwi 18:40
help: n wyszło mi 1007,5 ?
21 kwi 18:41
help: wyszło mi tak bo wziełam 2013 , juz poprawiam
21 kwi 18:42
help: 2012 = (n−1)*2
2012=2n−2
−2n=−2014
n=1007
Sn =2a1+(n−1)r /2 * n
S1007 = 2*8 + (1007−1)*2/2 * 1007
= (16 + 2012)/2 * 1007
=2028/2 * 1007
=1014 * 1007
=1021098
21 kwi 18:45
help: 
21 kwi 18:48
ICSP: a gdzie jest a1 we wzorze na an ?
21 kwi 18:52
help: an=a1+(n−1)r
2012 =8+ (n−1)*2
2012=8+2n−2
−2n=−2006
n=1003
Sn =2a1+(n−1)r /2 * n
S1003 = 2*8 + (1003−1)*2/2 * 1003
= (16 +2004 )/2 * 1003
=2020/2 * 1003
=1010 * 1003
=1013030
21 kwi 19:56