Dana jest funkcja f(x)= 0,5(m+1)x^2+(m^2+3m)x+7. Wyznacz wszystkie wartości para
zaneta: potrzebuje pomocy
Dana jest funkcja f(x)= 0,5(m+1)x2+(m2+3m)x+7. Wyznacz wszystkie wartości parapetru m, dla
których funkcja jest malejąca jedynie w przedziale (−∞,−2)
21 kwi 18:04
picia: za x = −2 i <0
21 kwi 18:08
zaneta: a mozesz mi powiedziec dlaczgo tak?
21 kwi 18:12
picia: to jednak nie bedzie tak.sorry ale nie mam teraz czasu sie zastanowic.
21 kwi 18:14
f: m = −1
nie spełnia, niestety
m ≠ −1 − funkcja kwadratowa
m+1 > 0 czyli gałęzie skierowane do góry, aby z −∞ malała
współrzędna x wierzchołka = −2
21 kwi 18:30