F KWADRATOWA
Kustoszek: Wyznacz wszystkie liczby całkowite , dla których iloczyn dwóch różnych miejsc zerowych funkcji
f(x)=(k−2)x2−(k+1)x−k jest liczbą całkowitą. Jak pokazać, że x1x2 są całkowite?
21 kwi 17:52
f: Δ > 0
warunek dla k
x1x2 = k2−k
k2−k = k−2+22−k = −1 + 22−k
2−k musi być dzielnikiem 2
21 kwi 18:17
Kustoszek: | | c | | −k | | k | |
x1*x2= |
| = |
| nie wiem dlaczego zamieniłeś to na |
| , mógłbyś mi wytłumaczyć? |
| | a | | k−2 | | 2−k | |
21 kwi 18:39
Kustoszek: aha dobra wyciągnąłeś −1 przed nawias dobra czaje.
21 kwi 18:40