pomocy
zosia: wyznacz środek i promień okręgu (x−1)2+y2−9=0 podaj równanie prostej stycznej do tego okręgu w
punkcie (4;0)
21 kwi 17:50
Agnieszka: S (1,0) r=3
równanie stycznej:
1) wyliczasz sobie wzór prostej przechodzącej przez dwa punkty S(1(x1),0(y1)) i
A(4(x2),0(y2)) ze wzoru (x−x1)(y2−y1)= (x2−x1)(y−y1). kiedy już ja wyliczasz to wzór
stycznej to będzie prosta prostopadła do twojej prostej przechodzącej przez punkty S i A.
2) w prostej prostopadłej z postaci ax+b twoje a2= −1a1
21 kwi 17:59