pomocy
zosia: oblicz odchylenie standardowe dla danych 4,1,4,4.1,5,6,6,1
21 kwi 17:47
M:
7 lut 14:06
M:
1 sie 15:25
Mariusz:
| | 1 | |
wariancja = |
| ∑i=1n (xi − średnia) 2 |
| | n | |
odchylenie standardowe
√wariancja
5 sie 23:51
Mariusz:
Wynik z Open Office 1,9606394729
6 sie 00:05
Min. Edukacji: Wynik z kalkulatora
Średnia = 3,(5)≈3,6
odchylenie standardowe od średniej =0,2298≈0,3
6 sie 17:40
Mariusz:
Coś ten twój kakulator źle liczy a i dane mu pewnie złe podałeś
Nawet jeśli podałeś 9 liczb temu swojemu kalkulatorowi
to i tak chyba ci źle policzył bo ten z Open Office Calc podaje 2,068278941
6 sie 18:00
π: Open Office nie jest miarodajnym źródłem, inaczej definiuje się odchylenie standardowe w teorii
pomiarów w fizyce a inaczej w czystej, abstrakcyjnej oderwanej od rzeczywistości matematyce.
Kalkulator dobrze policzył i dobrze zaokrąglił.
7 sie 10:32
calvinmatteo: W matematyce odchylenie standardowe jest
https://sprunki2.io miarą rozproszenia wartości w zbiorze danych.
Oblicza się je jako pierwiastek kwadratowy z wariancji, która z kolei jest średnią kwadratów
odchyleń wartości od średniej. Dla zbioru danych
x
1
,
x
2
,
…
,
x
n
x
1
,x
2
,…,x
n
odchylenie standardowe
s
s oblicza się jako:
s
=
1
n
−
1
∑
i
=
1
n
(
x
i
−
x
ˉ
)
2
s=
n−1
1
∑
i=1
n
(x
i
−
x
ˉ
)
2
gdzie
x
ˉ
x
ˉ
to średnia arytmetyczna zbioru.
7 sie 10:38
Hajtowy: Odchylenie standardowe: 1.9606
15 lut 17:51