wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określonej wzorem:
Paweł: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określonej wzorem:
| | π | |
f(x) = sin2x + cos( |
| − 2x) . |
| | 6 | |
odpowiedź uzasadnij.
21 kwi 17:46
MQ: sin2x+cos(π/6−2x)=sin2x+cosπ/6*cos2x+sinπ/6*sin2x=
sin2x+√3/2*cos2x+1/2*sin2x=3/2*sin2x+√3/2*cos2x=
√3(sin2x*√3/2+cos2x*1/2)=√3(sin2x*cosπ/6+cos2x*sinπ/6)=
=√3sin(2x+π/6)
−1≤sin(2x+π/6)≤1
−√3≤√3sin(2x+π/6)≤√3
21 kwi 18:16
kamil:
1 cze 22:21
...):
II sposób :
| | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| −2x)= sin( |
| − |
| +2x)=sin(2x+ |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | π | | 4x+π/3 | | π | | 4x+π/3 | |
sin(2x)+sin(2x+ |
| ) =2 sin( |
| )*cos(− |
| )=√3sin( |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 2 | |
dalej j.w.
2 cze 14:47