Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Radek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każda liczba spełniająca równanie:
logm2(x−1) + logm(x−1) − 2 = 0
jest mniejsza od 3.
21 kwi 17:30
Basia:
założenia: m>0 m≠1 x>1
t = log
m(x−1)
t
2 + t − 2 = 0
t
1 = −2
t
2 = 1
czyli:
(1) log
m(x−1) = −2 lub (2) log
m(x−1)=1
(1)
| | 1 | |
logm(x−1) = −2 ⇔ x−1 = m−2 ⇔ x = |
| +1 |
| | m2 | |
i rozwiąż teraz nierówność:
(2)
log
m(x−1) = 1 ⇔ x−1 = m
1 ⇔ x=m+1
i mamy
m+1 < 3
zb.rozw.: = (1)∪(2) (z uwzględnieniem założenia: m>0 i m≠1)
21 kwi 17:41
grudka: nie rozumiem
wychodzi mi, że
2) m<2
2 lis 17:13