z gory dziekuje za pomoc
Daniel: Pomoc w rysowaniu

.
Prosze o pomoc w narysowaniu:
Sotzka o promieniu podstawy r wraz z jego przekroejm ktorym jest trojkat rownoboczny
zawierajacy wierzcholek stozka i cieciwe podstawy (niebedaca srednica). Przekroj nachylony
jest do plaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni..
21 kwi 17:28
Basia:

to czerwone ma być trójkątem równobocznym
kąt nachylenia to kąt między wysokością czerwonego trójkąta i średnicą OP
21 kwi 17:33
Daniel: Basiu jak tak pięknie rysujesz to jeszcze bym poprosil o jedną figure:
rownoległobok o bokach 4 i 6 i kacie miedzy nimi 120 stopni, obraca sie dokola prostej
przechodzacej przez wierzcholek kata ostrego, prostopadlej do krotszego boku.
to jeszcze to figurke jak sie obraca

>
'
21 kwi 17:39
Daniel: ODCINKIEM OP a nie sednicą
21 kwi 17:40
Basia: średnicą do której należą punkty O i P
21 kwi 17:44
Daniel: Basiu widzisz , narysowałas mi ten stozek a ja dalej nie umiem zadania . Mam podane w zadaniu r
i ten kąt i musze objetosc obliczyc.
w odpowiedziach jest taka zaleznosc
x−odleglosc |PO|
i jest taka zaleznosc x=3/4 *l
l−tworzaca stozka
skad to się wzięło
21 kwi 17:54
Daniel: i dalej musze wyznaczyc tworząca stożka, tylko jak

PROSZE O POMOC
21 kwi 17:58
Aga1.: Boki trójkąta mają długość l.
| | l√3 | |
Wysokość trójkąta równobocznego h= |
| |
| | 4 | |
r
2+H
2=l
2
64r
2=12l
2−3l^^2
9l
2=64r
2
21 kwi 18:06
Daniel: aha wysokosc trojkata rownoramiennego to bedzie h=l√3 /2
21 kwi 18:07
Daniel: BEZNADZIEJA
H=l√3
r2+H2=l2 <−−absurd
21 kwi 18:13
Daniel: widzisz ja juz nie mysle i H=U{l
√3{4} i dalej juz sobie poradze

D
21 kwi 18:15
Aga1.: | | a√3 | |
Oczywiście , masz rację h= |
| , przepraszam. |
| | 2 | |
Ale dlaczego absurd?
21 kwi 18:16
Daniel: absurd dlatego ze ja zle obliczylem duze H i wychodzilo mi na minusie

ale juz wiem jak to
zrobic
21 kwi 18:18
Basia:

AB = L (bo masz powiedziane, że to jest trójkąt równoboczny)
OP
2 = r
2 − (
L2)
2
poza tym
H
2+r
2 = L
2
i
OP = H
√3
OP
2 = 3H
2
H
2 + r
2 = L
2
z tego powinno dać się wyliczyć H i L
a jeżeli to nie pomoże napisz pełną treść zadania (z danymi)
21 kwi 18:22
Daniel: Basiu zadanie zostało juz dawno przeze mnie rozwiązane. Dzieki za pomoc i zapraszam do MIRAGE o
21
21 kwi 18:55