pomocy
zosia: wyznacz środek i promień okręgu (x−1)2+y2−9=0 podaj równanie prostej stycznej do tego okręgu
w punkcie (4;0)
21 kwi 16:57
ewa: S=(1,0) r=3
k: y=ax+b (4,0) należy do k zatem:
0=4a+b b=−4a
k: y=ax−4a
Podstawiamy za y do równania okręgu:
(x−1)2+(ax−4a)2−9=0 ma mieć 1 tylko rozwiązanie (czyli Δ musi być =0)
21 kwi 17:02
ewa: Po sprawdzeniu wychodzi Δ>0 zatem nie ma stycznych postaci y=ax+b. Ale można zauważyć że
(4,0)leży na tym okręgu i prosta x=4 jest styczną do niego.
21 kwi 17:12
zosia: napisz rozwiązanie jeszcze raz tak dokładnie. bo juz się pogubiłam
21 kwi 17:20