Dagmara: Nie wykonując dzielenia sprawdź czy wielomian w(X)jest podzielny przez g(x):
a) w(x)= Xdo potęgi 4 -4x do potęgi 3 -7xdo potegi 2 +3x-20 ; g(x)= x+1
b) w(x)= 3xdo potegi 4 -7x do potegi 3 -10xdo potegi 2 +28x-8 ;g(x)=x-2
prosze o pomoc bo nie pamiętam nic z tego tylko podstawowe dzielenie.
15 maj 10:10
hmm:
a) w(x)= x
4 -4x
3 -7x
2 +3x-20 ; g(x)= x+1
b) w(x)= 3x
4 -7x
3 -10x
2 +28x-8 ;g(x)=x-2
nie wykonując dzielenia ? to ja bym podstawił za x
a) w(-1)
b) w(2)
jak wyjdzie zero to jest podzielne
15 maj 10:51