matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
zosia:
−2x
2
−6x+8≥0
21 kwi 16:41
Klops:
https://matematykaszkolna.pl/forum/142182.html
21 kwi 16:46
Cero:
Δ= B
2
−4ac Δ=36+64=100 ⇒
√
Δ
=
√
100
= 10
−b −
√
Δ
−b +
√
Δ
x
1
=
∪ x
2
=
2a
2a
6 − 10
−6 + 10
x
1
=
∪ x
2
=
−4
−4
x
1
= 1 ∪ x
2
= −1
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek46301.png
x ε <−1;1>
10 kwi 09:45
Cero:
błąd przy x
2
powinno być 6 zamiast −6 a wynik wówczas jest −4 a nie −1
10 kwi 09:47