pomocy
zosia: do banku wpłacono 1000zł na lokatę 3letnią. oprocentowanie w stosunku rocznym wynosi 5%. ile
wyniosa odsetki po 3latach przy założeniu ze w trakcie trwania lokaty nie podejmowano z banku
pieniędzy. zaokraglenie do pełnych gr
21 kwi 16:36
Mila: Zosiu wpisałam Ci rozwiązanie, nie sprawdzasz wcześniejszych zapisów i spamujesz.
21 kwi 16:37
zosia: napisz jeszcze raz bo nie bardzo rozumiem
21 kwi 16:40
Mila: Czego nie rozumiesz?
21 kwi 16:42
zosia: tego jak to zapisałaś. napisz to jeszcze raz
21 kwi 16:43
Mila: | | 5 | |
K3=1000*(1+ |
| )3 taką kwotę otrzyma klient po 3 latach, |
| | 100 | |
oblicz w nawiasie, podnieś do 3 potęgi pomnóż przez 1000
K
3 −1000= odsetki
21 kwi 16:48
zosia: błagam rozwiąż mi to. bo mi coś nie bardzo idzie
21 kwi 16:53
Mila: K3=1000*(1,05)3= 1000*1,05*1,05*1,05= i kalkulator
21 kwi 16:58
zosia: dziękuje ślicznie
21 kwi 17:14