Obliczyć całkę nieoznaczoną
barwaj: Obliczyć całkę nieoznaczoną
∫x √3x−1 dx
21 kwi 16:24
f: y = 3x−1
dy = 3dx
x = 1/3(y+1)
= 1/3 ∫ (y+1)√y dy = 1/3 ( ∫ y(3/2) + y(1/2) dy)
21 kwi 16:38
f: zapomniałem o 1/3 z dy
= 1/9 ∫ (y+1)√y dy = 1/9 ( ∫ y(3/2) + y(1/2) dy)
21 kwi 16:39
ewa:
| | t2+1 | | 2 | | 2 | | 2t5 | | 2t3 | |
∫x√3x−1dx=∫ |
| *t* |
| t dt= |
| ∫ (t4+t2)dt= |
| + |
| +C |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 45 | | 27 | |
21 kwi 16:48
ewa: trzeba jeszcze podstawić za t
21 kwi 16:49
Basia:
po co to tak komplikować ? patrz rozwiązanie f
21 kwi 17:14