rozwiąż nierówność
zosia:
−2x2−6x+8≥o
21 kwi 15:57
Klops: −22−6x+8 ≥0
obliczamy deltę:
△=b2−4*a*c
△=(−6)2−4*(−2)*8
△=36+64=100
√△=10
Następnie obliczamy x1 i x2
x1 = −4
x2=1
21 kwi 16:16
Klops:

potem rysujemy wykres, a<0, dlatego ramiona paraboli idą do dołu
równanie jest większe lub równe od X, dlatego zamalowujemy wykres nad osią X.
przedział jest zamknięty, dlatego x∊<−4,1>
21 kwi 16:21
Cero: od kiedy −6 + 10 / −4 daje nam liczbę inną niż 1 lub −1?
10 kwi 09:45
Krzysiek: | | −b+/−√Δ | |
Cero we wzorze na x1 i x2 jest |
| i teraz −(−6)=6 bo b=−6 .... A ty |
| | 2a | |
piszesz −6 co jest bledem
10 kwi 10:16
Krzysiek: A co Zosia powinna natychmiast wylapac a nie tylko przepisac
10 kwi 10:16