help
lolek: pole rombu o kącie ostrym 60 stopni jest równe 8
√3 . bok rombu ma długosc

?
21 kwi 15:40
mala: Pole tego rombu składa się z 2 trójkątów równobocznych.
21 kwi 17:48
mala: 2*a2√34=8√3
a22=8
a2=16
a=4
21 kwi 17:52
lolek: nie wiem co to jest

mozecie jeszcze raz?
21 kwi 18:30
21 kwi 19:01
mala: Zobacz wzór na P. trójkąta równobocznego. Jezeli kat ostry ma 60 stopni to rozwarty = 120
stopni, czyli masz 2 trójkąty równoboczne.
21 kwi 19:36
mala: 2* pole trójkąta równobocznego = 8√3.
I równanie podzielone obustronnie przez p(3}, Dalej krok po kroku rozwiazane. Prościej sie nie
da.
21 kwi 19:39