rozwiąz nierówność x^2-4x <-3
aaa: rozwiąz nierówność
x2−4x <−3
21 kwi 15:34
Klops: Najpierw musisz przenieść −3 na drugą stronę, zmienia się znak i jest :
x2 −4x+3<0
obliczasz deltę :
b2−4ac = (−4)2 − 4*1*3 = 16 − 12 = 4
21 kwi 15:54
Klops: po obliczeniu delty wyliczasz x1 i X2
x1 = 3
x2 = 1
21 kwi 15:56
Klops:

następnie na osi rysujesz wykres, przy X
2 nie ma minusa więc ramiona idą go góry
21 kwi 16:02
Klops: zaznaczam przedział pod osią x, ponieważ nierówność jest mniejsza od 0,
przedział jest otwarty, dlatego odpowiedzią do tego zadania jest:
x należy do (1,3) \ 1 i 3
21 kwi 16:05
Klops: niech ktoś to sprawdzi, ponieważ nie ręczę czy to jest dobrze
21 kwi 16:06
Mila: x ∊ (1,3)
21 kwi 16:14
21 kwi 16:24