matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PILNE
Monia:
Suma 15 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
jest równa 0. Oblicz a
8
.
21 kwi 15:11
Ajtek:
a
15
=a
8
+7r a
1
=a
8
−7r
a
1
+a
15
S
15
=
*15=0
2
a
8
−7r+a
8
+7r
=0
2
a
8
=0
21 kwi 15:28
Monia:
dzięki
21 kwi 16:22
Ajtek:
21 kwi 16:27