chemia
POTRZEBUJACA POMOCY: Może jest tu ktoś,kto zna się na wiązaniach z chemii (zakres podstawowy) i mógłby
udzielic"internetowych korków"

Bylabym bardzo bardzo BARDZO wdzięczna
21 kwi 14:50
Alkain: Zadawaj pytania coś na pewno pomogę
21 kwi 14:56
POTRZEBUJACA POMOCY: Ustal rodzaje wiazan a nastepnienarysuj wzory elektronowe: zwiazkow:
siarkowodór,bromowodór,tlenek litu,bromek potasu,czasteczka azotu. Nie wiem,jak ustalic jakie
to bedzie wiazanie.mozemy robic po kolei ,a ty bedziesz mi tlumaczyc?

to zacznijmy od
pierwszego.JUZ DZIEKUJE!
21 kwi 15:23
POTRZEBUJACA POMOCY: Ustal rodzaje wiazan a nastepnienarysuj wzory elektronowe: zwiazkow:
siarkowodór,bromowodór,tlenek litu,bromek potasu,czasteczka azotu. Nie wiem,jak ustalic jakie
to bedzie wiazanie.mozemy robic po kolei ,a ty bedziesz mi tlumaczyc?

to zacznijmy od
pierwszego.JUZ DZIEKUJE!
21 kwi 15:23
POTRZEBUJACA POMOCY: Ustal rodzaje wiazan a nastepnienarysuj wzory elektronowe: zwiazkow:
siarkowodór,bromowodór,tlenek litu,bromek potasu,czasteczka azotu. Nie wiem,jak ustalic jakie
to bedzie wiazanie.mozemy robic po kolei ,a ty bedziesz mi tlumaczyc?

to zacznijmy od
pierwszego.JUZ DZIEKUJE!
21 kwi 15:23
Alkain:

Zacznijmy od wytłumaczenia pewnego zagadnienia musisz wiedzieć co to jest skala
elektroujemności Paulinga. Ciężko określić co to dokładnie jest, ale określa to
elektroujemność danego pierwiastka czyli energię do stworzenia wiązania ?
I tak jeśli różnica energii pomiędzy dwoma pierwiastkami nie przekracza 0,4 mamy do czynienia z
wiązaniem kowalencyjnym niespolaryzowanym. Czyli wszystkie cząsteczki H
2, 0
2 itp.
Gdy energia wiązania przekracza 0,4 ale jest mniejsza od 1,9 mamy do czynienia z wiązaniem
kowalencyjnym spolaryzowanym np. HCl
Ostatnim typem jest wiązanie jonowe z energią powyżej 1,9 przykład NaCl
Dobra teraz jedziemy od 1

siarkowodór czyli H
2S
wodór ma elektroujemność 2,2 w skali Paulinga
siarka natomiast 2,58
Jak widać 2,58−2,2 da nam zaledwie 0,38 Czyli H
2S tworzy wiązanie kowalencyjne
niespolaryzowane.
Siarka ma 6 elektronów walencyjnych (patrz rysunek) w ułożeniu jak na rysunku wodór ma tylko po
1 walencyjnym dlatego się przyłączają.
Uff dobra starałem się też opisać to tak żebyś zrozumiała spróbuj 2 zrobić i zadawaj pytania z
tego co nie wiesz
21 kwi 15:53
Alkain: Coś zobaczyłem według karty wzorów maturalnych różnica elektroujemności wychodzi 0,4 więc
będzie to już spolaryzowane ale słabo.
I jeszcze jedno miałem napisać, w wiązaniu kowalencyjnym te elektrony walencyjne się
uwspólniają, natomiast w wiązaniu jonowym pierwiastek bardziej elektroujemny po prostu sobie
zabiera ten elektron
21 kwi 16:00
POTRZEBUJACA POMOCY:

No ok,to w miare rozumiem. Mam np.HBr.
brom 2,8
H 2,1
2,8−2,1=0,7 wiec kowaencyjne spolaryzowane...
tak ma być?
21 kwi 16:01
POTRZEBUJACA POMOCY:

No ok,to w miare rozumiem. Mam np.HBr.
brom 2,8
H 2,1
2,8−2,1=0,7 wiec kowaencyjne spolaryzowane...
tak ma być?
21 kwi 16:01
Mateusz:

siarkowodór ma wzór H
2S no nie patrzymy do tablicy elektroujemnosci wg Paulinga odczytujemy ze
elektroujemnosc siarki wynosi: 2,6 a wodoru:2,1
teraz liczymy roznice elektroujemnosci
ΔE= 2,6−2,1=0,4 => wiązanie kowalencyjne spolaryzowane
Centralnie rysujemy atom siarki a po jego lewej i prawej stronie po jednym atomie wodoru z
jednym elektronem walencyjnym aby uzyskac dublet potrzebuje on drugiego elektronu a więc
utworzy jedną wspólną parę elektronowa z elektronem pochodzącym od atomu siarki( dlatego od
strony atomów wodoru rysujemy przy sioarce po jednym elektronie pozostałe cztery rozmieszczamy
wokół parami ) w sumie powstaną nam dwie pary elektronowe są one przesunięte w strone atomu
siarki(większa elektroujemnosc)
kolejne robisz podobnie okreslasz roznice elektroujemnosci i na podstawie tego okreslasz jakie
wiązanie i kreslisz mechanizm jedynie w przypadku tlenku litu występuje zawsze wiązanie
jonowe bo wiązanie jonowe występuje bez względu na roznice ΔE w takich związkach:
tlenki,wodorki,wodorotlenki,sole metali aktywnych(litowce,berylowce−bez berylu).
21 kwi 16:01
Mateusz:
tak dokładnie

tak ma byc
21 kwi 16:03
POTRZEBUJACA POMOCY: No dobra,jak juz wiem ze jakies jest kowalencyjne(spolaryzowane albo nie),jonowe lub
koordynacyjne to co mi to daje...?
21 kwi 16:04
Alkain: HBr dobrze zrobiony

możesz robić kreski tak jak to zrobił
Mateusz nie muszą być kropki
i te wspólne zakreślanie tych elektronów
21 kwi 16:06
Alkain: Potrzebująca daje Ci to wiedzę jak zrobić zadanie

Po prostu to są takie typy wiązań, w zadaniu masz je określić, aby to zrobić liczysz właśnie
różnicę elektroujemność a następnie robisz odpowiedni rysunek i gotowe
21 kwi 16:09
POTRZEBUJACA POMOCY:

tlenek litu−jonowe(bo to tlenek )

Li
2O
kurde nie umiem tu rysowac.
21 kwi 16:10
POTRZEBUJACA POMOCY: bromek potasu ma wzor :KBr?
21 kwi 16:12
Mateusz:
No jonowego to tu nie musisz przedstawiac graficznie

no jedynie przegrupowanie elektronów
mozna by przedstawic co poniekąd przedstawiłaś
21 kwi 16:12
Mateusz:
tak
21 kwi 16:12
POTRZEBUJACA POMOCY:

2,8 − 0,9=1,9 kowalencyjne spolaryzowane
nie wiem jak kreskowy
21 kwi 16:18
Mateusz:

zabrakło jednego elektronu przy Br
21 kwi 16:22
Alkain: To już będzie wiązanie jonowe
. Problemem jest to że różne książki różnie podają od ilu jest wiązanie i elektroujemności.
21 kwi 16:23
POTRZEBUJACA POMOCY: dlaczego jonowe?
21 kwi 16:24
Mateusz:
a faktycznie nie zauwazyłem nawet ze mamy wiązanie jonowe
21 kwi 16:25
Mateusz:
bo ΔE>1,7 poza tym prosze czytac moje posty

wiązanie
jonowe bo wiązanie jonowe występuje bez względu na roznice ΔE w takich związkach:
tlenki,wodorki,wodorotlenki,
sole metali aktywnych(litowce,berylowce−bez berylu).
21 kwi 16:26
POTRZEBUJACA POMOCY: ej powoli

jedna kreseczka przestawia dwa elektrony.brom mial 6.jeden poszedl sobie do potasu,zostaly dwie
wolne pary i jeden elektron ,dlaczego ten 1 elektron ma byc nagle kreską?
21 kwi 16:27
Mateusz:
KBr jest właśnie solą ktora spełnia te warunki jest solą metalu aktywnego nalezącego do grupy
litowców
21 kwi 16:27
POTRZEBUJACA POMOCY: "tlenek litu−jonowe(bo to tlenek )

" czytam uwaznie !
21 kwi 16:28
Mateusz:
a ile brom ma elektronów walencyjnych

?
21 kwi 16:29
Mateusz:
tyle ze to juz czysto teoretyczne dywagacje bo bromek potasu ma wiązanie jonowe wiec nie ma
sensu przedstawiac go jako związek kowalencyjny spolaryzowany
21 kwi 16:30
POTRZEBUJACA POMOCY: 7,ok zgadza sie

moj blad
21 kwi 16:30
POTRZEBUJACA POMOCY: A jak mam tak: ustal rodzaje wiazan :amoniak
21 kwi 16:32
Jadwiga: wykaż, że jeżeli x=5cosα i y=3sinα, to 9x2+25y2=225
21 kwi 16:34
POTRZEBUJACA POMOCY:

NH
3
21 kwi 16:36
Mateusz:
wiązanie donorowo−akceptorowe miałaś

?
21 kwi 16:36
POTRZEBUJACA POMOCY: jak policzyc roznice elektroujemnosci?mnozyc elektroujemnosc h razy 3?
21 kwi 16:37
POTRZEBUJACA POMOCY: hmmm...no wlasnie mialam,ale ja tego kompletnie nie ogarniam...
21 kwi 16:38
POTRZEBUJACA POMOCY: kiedy sa te wiazania koordynacyjne?bo to chyba takie bedzie ?
21 kwi 16:39
Mateusz: cofam pytanie pomyliłem sobie z jonem amonowym a to nie to samo

dobra delta E= 0,9 a więc
wiązanie kowalencyjne spolaryzowane
atom azotu do utworzenia wiązan z atomem wodoru wykorzystał juz trzy z pięciu elektronów
walencyjnych dwa pozostałe stanowią kolejną pare elektronowa−(ktora własnie moze byc
wykorzystana do utworzenia np jonu amonowego czyli przyłączenia dodatkowego H
+) => cząsteczka
ma kształ takiej piramidki trygonalnej
21 kwi 16:41
Mateusz:
koordynacyjnego na podstawach raczej nie będzie to takie specyficzne wiązanie mozna powiedziec
szczegolny przypadek wiazania kowalencyjego ale nie ma co sobie nim na razie zaprzątac głowy
21 kwi 16:44
POTRZEBUJACA POMOCY: Niestety w moje szkole a konkretniej na mojej chemii bedzie .nie wiem po co,ale bedzie.
ale skupmy sie narazie na kowalencyjnym i jonowym.a potem najwyzej tamto...
21 kwi 16:49
POTRZEBUJACA POMOCY: a jak mam CO2 ?
21 kwi 16:50
POTRZEBUJACA POMOCY:
21 kwi 16:54
POTRZEBUJACA POMOCY: jak patrze do zeszytu to mam jakeis pogrubiane strzalki czy cos.jak stwierdzic jakie to
wiazanie jak mam dwa tleny?
21 kwi 16:56
Mateusz:
No to musimy sobie zaprzątnąć głowe

chcoiaz nie musimy bo CO
2 ma wiązania kowalencyjne tak
naprawde a ze jest jedno koordynacyjne bo CO posiada dwa czyli jedną wolną pare elektronową
konkretnie atom tlenu no to moze byc dawcą czyli donorem a drugi at tlenu akceptorem tej
parki

i tak powstaje nam CO
2
21 kwi 16:57
POTRZEBUJACA POMOCY: mozesz mi to narysowac?
21 kwi 16:59
POTRZEBUJACA POMOCY: NIE rozumiem tego chyba,nie wiem jak to rozponac
21 kwi 17:00
Mateusz:
donorem jest at węgla nie tlenu ale sie chochliki wkradają
21 kwi 17:04
POTRZEBUJACA POMOCY: jeszcze jedno pytanie

kiedy sa normalne kreski,a kiedy te pogrubiane i jak to rozpoznac,ze
mam dac taka a nie innaa?
21 kwi 17:05
POTRZEBUJACA POMOCY: narysuj mi to "Coś"
21 kwi 17:06
Mateusz:
Tak jak mowie to specyficzny rodzaj wiązania nie występuje tak często (przynajmniej w przypadku
chemii licealnej) wystarczy ze wiesz jaka jest jego idea i wymienisz przykładowe związki w
ktorych ono występuje
21 kwi 17:06
Mateusz:

chodzi ci o strzałke?
21 kwi 17:07
POTRZEBUJACA POMOCY: No dobra,a H2O ? jak to zrobic?jak rozumowac?
21 kwi 17:08
POTRZEBUJACA POMOCY:

nie...ta strzalka jest w koordynacyjnych chyba,a mi chodzi o to:
21 kwi 17:09
POTRZEBUJACA POMOCY: to bedzie kowalencyjne spolaryzowane bo roznica elektroujemnosci=1,4
21 kwi 17:10
POTRZEBUJACA POMOCY: to bedzie kowalencyjne spolaryzowane bo roznica elektroujemnosci=1,4
21 kwi 17:10
Mateusz:

takim klinem wskazujesz kierunek polaryzacji w wiązaniach kowalencyjnych spolaryzowanych np jak
na rysunkull
21 kwi 17:13
POTRZEBUJACA POMOCY:

tak?
21 kwi 17:13
Mateusz:
tak
21 kwi 17:13
POTRZEBUJACA POMOCY: czyli ten klin wystepuje TYLKO w wiazaniach kowalencyjnych spolaryzowanych?
21 kwi 17:13
Mateusz:
zazwyczaj
21 kwi 17:14
POTRZEBUJACA POMOCY:

tak to ma wyglada w przypadku H
2O?
21 kwi 17:15
Mateusz:
tak tyle ze kliny skierowane do atomu tlenu bo jest bardziej elektroujemny niz wodór
21 kwi 17:16
POTRZEBUJACA POMOCY: to są skierowane,mowilam,ze nie umiem rysowac w tym programie

no to dobra,to rozumiem...

a
jak mam tlenek glinu?to bedzie oczywiscie jonowe bo to tlenek ,,,
21 kwi 17:18
POTRZEBUJACA POMOCY: Al
2O
3
jak to narysowac
21 kwi 17:20
Mateusz:
nie nie chodzi o te czubki klinów one muszą byc do tlenu

nie tak jak narysowałas

ale
mniejsza o to
21 kwi 17:20
POTRZEBUJACA POMOCY: ale klin ma byc chyba grubszy tam gdzie ejst pierwiastek o wiekszej elektroujemnosci...jestes
pewny,ze to jest zle?
21 kwi 17:22
Mateusz:

glin jest trzywartosciowy a tlen dwuwartościowy
21 kwi 17:23
Mateusz:
Masz racje znowu wpadka
21 kwi 17:24
POTRZEBUJACA POMOCY:
21 kwi 17:26
POTRZEBUJACA POMOCY: hahahah,co za estetyka

brawo dla mnie,ale ogolnie to moze tak byc?
21 kwi 17:27
Mateusz:

moze lepiej zrob tak jak ja
21 kwi 17:29
POTRZEBUJACA POMOCY: mozesz mi narysowac kropkowy tak ladnie?
21 kwi 17:29
Mateusz: sama mozesz to zrobić

dwie kropki to jedna kreska patrzysz na moje i rysujesz same kropki
nie łącząc ich kreskami
21 kwi 17:30
POTRZEBUJACA POMOCY:

tak ?
21 kwi 17:36
POTRZEBUJACA POMOCY: jak mam HNO
2 ,to jakie to bedzie wiazanie i jak to sprawdzasz?
21 kwi 17:39
21 kwi 17:43
POTRZEBUJACA POMOCY: nie rozumiem.tlen ma 6 elektronow a glin 3 przeciez ..
21 kwi 17:45
Mateusz:
ale ja rysuje juz bez tych pozostałych elektronów
21 kwi 17:46
POTRZEBUJACA POMOCY: no dobra,mniejsza z tym.a to HNO
2 ? jak to zrobic?
21 kwi 17:47
POTRZEBUJACA POMOCY: Jest tam ktoś ? : >
21 kwi 18:06
Mateusz:

wiązania kowalencyjne mozesz okreslic dla kazdego układu osobna np dla H−O−N i
O=N=O
21 kwi 18:22
POTRZEBUJACA POMOCY: a jak mam NH4Cl?jaka jest kolejnosc jak podchodzisz do takich zadan?
21 kwi 18:27