zadanie
mikołaj: Parabola y
2=2x dzieli koło x
2+y
2≤8 na dwie figury. Oblicz stosunek pól tych figur. Nie wiem
jak to zrobić.
21 kwi 14:45
mikołaj: mógłby ktoś mi pomóc, bardzo proszę
21 kwi 16:29
Basia:

punkty wspólne okręgu i paraboli:
x
2 + 2x = 8
x
2 + 2x − 8 = 0
Δ=4−4*1*(−8) = 36
√Δ = 6
x
1 = −4 nie spełnia warunków zadania bo byłoby
y
2 = 2(−4)= − 8
sprzeczność
x = 2 ⇒ y
2 = 4 ⇒ y=−2 lub y=2
A(2,2) B(2,−2)
piszę równanie prostej OA
y = ax
2 = a*2
a=1
pr.OA y=x
P
0 = pole obszaru niebieskiego =
18*pole koła +
0∫
2 [
√2x − x] dx =
| π*8 | |
| +0∫2√2*x12 dx − 0∫2 x dx = |
| 8 | |
| | x3/2 | | x2 | |
π + √2* |
| 0|2 − |
| 0|2 = |
| | 32 | | 2 | |
| | 2√2 | | 1 | |
π + |
| *[ 23/2 − 03/2] − |
| *[22−02] = |
| | 3 | | 2 | |
| | 2√2 | | 8 | | 3π + 8 − 6 | | 3π+2 | |
π + |
| *√8 − 2 = π + |
| − 2 = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
P
1 = 2*P
0
P
2 = pole koła − P
1
| | 6π+4 | | 24π − 6π − 4 | | 18π−4 | | 2(9π−2 | |
P2 = 8π − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 kwi 17:08
mikołaj: dziękuję bardzo Basiu
21 kwi 17:14
mikołaj: Jeszcze mam takie zadanie, którego nie potrafię zrobić. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi
pomógł
Zad.Oblicz pola obszaru ograniczonego krzywymi
y=x2; y=2x; x=2; x=4
21 kwi 22:28
Krzysiek: patrzysz która funkcja w przedziale (2,4) jest nad drugą
z rysunku widać, że x2 jest nad więc masz do policzenia całkę:
∫24 x2 −2x dx
21 kwi 22:53
mikołaj: mógłbyś mi pomóc rozwiązać tą właśnie całkę bo nie wiem jak ją rozwiązać
21 kwi 23:02
Krzysiek: rozbij na dwie całki i skorzystaj z podstawowych wzorów jak się liczy takie całki
21 kwi 23:03
mikołaj: | | 1 | | 24−22 | |
czyli |
| [43−23]− |
| ? |
| | 3 | | ln2 | |
21 kwi 23:13
Krzysiek: tak
21 kwi 23:15
mikołaj: A jaka będzie całka z tych dwóch wykresów parabol

?
y=x
2−x−6
y=−x
2−x+2
21 kwi 23:24
21 kwi 23:26
mikołaj: | | 1 | | −1 | |
czyli granice tej całki będą od |
| do |
| |
| | 2 | | 2 | |
∫−x
2−x+2−x
2−x−6dx
21 kwi 23:31
Krzysiek: przecież te wykresy przecinają się w punktach −2 i 2...
więc mamy: ∫−22 (−x2 −x+2)−(x2 −x−6) dx
21 kwi 23:33