?
Anula: dany jest nieskończony ciąg arytmetyczny −17, −13, −9, −5 dwudziesty wyraz tego ciagu jest
równnny. Mi wychodzi cały czas −93 a powinno być bez minusa pomożecie
21 kwi 14:44
Karlos: r =4
a1 =−17
a20 = −17 + 19*4 =?
21 kwi 14:48
Anula: czemu jest +19 a nie −19? jak tam jest (1−n)
21 kwi 14:54
Karlos: a
n = a
1 + (n−1)r − o to chodzi?
21 kwi 14:55
Anula: no tak, podstawiłam i wyszło −19 a nie 19
21 kwi 14:57
Anula: przecież 1−90 jest −19, wiec nie rozumiem
21 kwi 14:57
Anula: 1−20*
21 kwi 14:58
Karlos: a czemu 1−20?
21 kwi 14:59
Karlos: z jakiego wzoru liczysz?
21 kwi 14:59
Karlos: we zorze masz n−1 czyli jezeli masz 20 wyraz to 20 −1 = 19
21 kwi 15:00
Anula: dobra już wiem co zrobiłam pomyliło mi się i dałam 1−n zamiast n−1 ok już wiem dzi,ęki
21 kwi 15:01