studentka: jak to obliczyc 20√1,8061
21 kwi 14:43
studentka: bardzo proszę o pomoc
21 kwi 14:46
Basia:
zapewne z wzoru
x
0 = 1
h = 0,8061
chociaż h trochę jakby przyduże, no ale nie takie cuda widziałam
21 kwi 14:47
studentka: wynik ma wyjsc 1,03
21 kwi 14:49
studentka: proszę o pomoc
21 kwi 14:54
Basia: podstaw i policz; liczyć za Ciebie nie będę
z tego wzoru masz:
f(x
0+h) ≈ f(x
0)+h*f'(x
0)
czyli
| | 1 | | 0,8061 | |
20√1,8061 = 20√1+0,8061* |
| *1−19/20 = 1 + |
| |
| | 20 | | 20 | |
21 kwi 14:56
studentka: wychodzi 1,04 a ma wyjsc 1,03
21 kwi 14:59
studentka: moze mi ktos pomoc
21 kwi 15:38
studentka: bardzo proszę
21 kwi 16:02