proszę o pomoc podbijam temat
robert25018: geometria na płaszczyźnie
zad 1. W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C = (3,−1) jest wierzchołkiem kąta
prostego. Przeciwprostokątna trójkąta zawiera się w prostej 3x−y+2=0. Wyznacz pozostałe
wierzchołki trójkąta.
zad2. Wierzchołek C trójkąta ostrokątnego ABC ma współrzędne (2,7). Prosta o równaniu 2x+y−1=0
jest symetralną wysokości CD, a prosta o równaniu x+3y−8=0 zawiera środkową trójkąta
poprowadzoną z wierzchołka A. Oblicz współrzędne punktów A B i D. bardzo proszę o pomoc
kompletnie nie wiem jak się zabrać za te zadania
z góry dzięki