ciąg arty.
lolek: W ciągu geometrycznym an dane są: a4=26 i a6=52 . Iloraz tego ciągu jest równy
21 kwi 14:04
lolek: ludzie pomocy

21 kwi 14:08
MQ: an=a1qn−1
Podstaw sobie n=4 i n=6
Potem podziel a6/a4
21 kwi 14:11
lolek: źle to napisałem powinno byc w ciagu arytmetycznym sorryy
21 kwi 14:12
MQ: to w takim razie nie iloraz a różnica
an=a1+(n−1)*r
Podstaw sobie n=4 i n=6
Potem odejmij a6−a4
21 kwi 14:15
lolek: jeszcze raz napiszę w ciągu aryt. an danse są a4=25 i a6= 52 wtedy wyraz a1 jest równy
21 kwi 14:17
lolek: i mam drugie zad z ciagu ale z geometrycznego
w ciagu geometrycznym an dane są a1= −2 i a6=64 iloraz tego ciagu jest równy
21 kwi 14:18
MQ: W pierwszym liczysz różnicę, a potem ze wzoru a1
W drugim liczysz iloraz, tak jak ci podałęm za pierwszym razem, UWAGA! tu wybierasz rozwiązanie
dla q<0
21 kwi 14:27
lolek: no ale dalej nie wiemm

w pierwszym czyli to ma byc tak r=52−26=26?
i potem a1=a1+(n−1)*r?
i to wychodzi q1=26 ?
21 kwi 14:33