udowodnij nierówność
dzik: Wykaż, że dla liczb dodatnich x,a,b,c zachodzi nierówność:(x+a)(x+b)(x+c)≥(x+1)3, jeżeli
a+b+c=3.
Dochodzę do: 3x+1≥x(ab+ac+bc)+abc i dalsze obliczenia (np. podnoszenie obu stron do kwadratu,
tylko komplikuje sytuację.
21 kwi 13:53
Vax: | | 1 | |
Nierówność powinna być w drugą stronę (np dla a=b= |
| , c=2 , x=1 nie działa) |
| | 2 | |
Logarytmując stronami dostajemy równoważnie (bo lnx jest rosnąca dla x>0):
ln(x+a)+ln(x+b)+ln(x+c) ≤ 3ln(x+1), ale f(x) = lnx jest wklęsła dla x>0, więc z nierówności
Jensena:
| | x+a+x+b+x+c | |
ln(x+a)+ln(x+b)+ln(x+c) ≤ 3ln( |
| ) = 3ln(x+1) cnd. |
| | 3 | |
21 kwi 14:16
dzik: Do Vax, tak nierówność powinna być w drugą stronę. Czy jesteś w stanie rozwiązać to zadanie w
oparciu o wiedzę uzyskaną w klasie 1LO. Chodzi o to, że to zadanie jest rozwiązywane w klasie
1 LO i nie ma tu jeszcze informacji o logarytmach. Może uda ci się coś wymyślić, może
rozwiązanie jest banalne.
21 kwi 18:59
Vax: No to z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną:
| | 3x+3 | | (x+a)+(x+b)+(x+c) | |
x+1 = |
| = |
| ≥ 3√(x+a)(x+b)(x+c) |
| | 3 | | 3 | |
Po podniesieniu danej nierówności do sześcianu dostajemy tezę.
21 kwi 19:30
dzik: Do Vax: teraz to się rozumie. Dzięki. Pozdrawiam. Może będziesz umiał rozwiązać jeszcze
to:udowodnij,że zarówno 120308 jak i 120333....33308 są podzielne przez 19. Trójek jest 2012.
Od razu powiem, że nie chodzi mi o rozwiązanie typu:
120308=19*6332
1203308=19*63332
120333...33308=19*6333...3332
Chodzi mi raczej o jakieś bardziej inteligentne rozwiązanie algebraiczne.
21 kwi 19:49
Vax: Pokażemy, że dla dowolnej ilości trójek dana liczba dzieli się przez 19, istotnie (mamy n
trójek):
120333...308 = 8 + 100 * ∑
i=0n−1(3*10
i)+120*10
(n+2) = 8+300 * ∑
i=0n−110
i +
| | 10n−1 | | 10n+2−100 | |
120*10(n+2) = 8+300* |
| +120*10n+2 = 8+ |
| +120*10n+2 = |
| | 9 | | 3 | |
| | 24+10n+2−100+360*10n+2 | | 361*10n+2−76 | | 19*10n+2−4 | |
|
| = |
| = 19 * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Łatwo się przekonać, że dany ułamek jest liczbą całkowitą, więc skoro jednym z czynników danego
wyrażenia jest 19 to dane wyrażenie się przez nie dzieli cnd.
21 kwi 20:03
dzik: Do Vax: w drugiej linijce twojego dowodu jest ....*10(n+2), które następnie zamienia się
na...10n+2?Jeżeli możesz zaproponować jakieś prostsze rozwiązanie tego zagadnienia, to
bardzo będę wdzięczny, aktualne jest zbyt skomplikowane i nieprzekonujące, jednocześnie muszę
opierać się przy rozwiązaniu na wiedzy zdobytej w klasie 1. Dzięki.
22 kwi 09:58
Vax: Tam jest 10
n+2, po prostu klamra mi się nie domknęła

A co do rozwiązania to nie jest ono
tak naprawdę skomplikowane, po prostu chcemy zapisać w innej postaci naszą liczbę dla dowolnej
ilości 3, popatrzmy na poszczególne przypadki (jak mamy 1 trójkę itd..):
(Dla n=1) 120308 = 8 + 300 + 120*10
3
(Dla n=2) 1203308 = 8 + (300+3000) + 120*10
4
(Dla n=3) 12033308 = 8 + (300+3000+30000) + 120*10
5
...
(Dla n) 12033...308 = 8 + (300+3000+...+300*10
n−1) + 120*10
n+2 (*)
Suma w nawiasie jest sumą ciągu geometrycznego, gdzie a
1 = 300, q = 10:
| | 1−10n | | 300(10n−1) | | 100(10n−1) | | 10n+2−100 | |
Sn = 300 * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−10 | | 9 | | 3 | | 3 | |
Więc:
| | 10n+2−100 | | 24+10n+2−100+360*10n+2 | |
(*) = 8 + |
| +120*10n+2 = |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | 361*10n+2−76 | | 19*10n+2−4 | |
|
| = 19 * |
| |
| | 3 | | 3 | |
Pozdrawiam
22 kwi 10:11
dzik: Do Vax: dzięki za rozpisanie, ale to zadanie nie mogę rozwiązać w oparciu o zagadnienia
dotyczące ciągów. Po prostu w 1 klasie nie omawia się jeszcze ciągów. W każdym razie dzięki za
rozpisanie i wyjaśnienie, jeżeli udałoby Ci się rozwiązać to zadania w jakiś inny sposób, to z
góry dziękuję. Chodzi o jakąś krótką, błyskotliwą metodę. Pozdrawiam.
22 kwi 13:12