Algebra liniowa i geometria analityczna
Żeli papą: Udowodnić, że każdy ortogonalny układ niezerowych wektorów {u
1, u
2, u
3,..., u
k}
przestrzeni R
n dla k ≤ n jest liniowo niezależny. Czy implikacja odwrotna jest prawdziwa?
Nie mam pojęcia jak to zrobić.

Mógłby ktoś wytłumaczyć?
21 kwi 13:24
f: układ wektorów jest LN, gdy nie możemy dobrać ciągu skalarów αk, takiego, że
∑αk uk = 0
(conajmniej jedno α≠0)
wektory u są ortogalne względem siebie, czyli
⋀ k,l < uk , ul > = 0
niewprost, załóżmy, że są LZ
wtedy istnieje taka kombinacja liniowa
∑αk uk = 0
przemnóżmy skalarnie przez jakiegoś wektora ul , takiego, że αl ≠ 0 (conajmniej 2 takie
istnieją)
<∑αk uk , ul >= <0,ul>
z liniowości iloczynu skalarnego:
∑αk <uk , ul >= <0,ul> = 0
ponieważ l ≠ k <uk , ul > = 0 (z orotogonalności)
otrzymujemy:
αl<ul,ul> = 0
zatem ul = 0
sprzeczność
21 kwi 13:42
f: w drugą strone − liniowo niezależny, to ortogonalny
niekoniecznie wystarczy kontrprzykład
<(1,2),(1,3)> ≠ 0
spróbujmy dobrać kombinację liniową
( α + β, 2α + 3β ) = (0,0)
α + β = 0
2α + 3β = 0
α = −β
α = −32 β
sprzeczność, bo nie może być tak, że α i β są równocześnie zerami
czyli {(1,2),(1,3)} są liniowo niezależne
21 kwi 13:50