Bo_ra:

x
2−1≥0 dla x∊(−
∞, −1]U[1,
∞) wtedy |x
2−1|=x
2−1
x
2−1<0 dla (−1,1) wtedy |x
2−1|=−(x
2−1)=1−x
2
|x|=x dla x≥0 x∊[0,
∞)
|x|=−x dla x<0 x∊(−
∞,0)
1)przedział x∊(−
∞,−1]
|x
2−1|=x
2−1
|x|=−x
x
2−1=−(−x)+1
x
2−1−x−1=0
x
2−x−2=(x+1)(x−2)=0
x=−1 ∊(−
∞,−1]
x=2 nie należy
2) przedział x∊(−1,0]
|x
2−1|=1−x
2
|x|=−x
1−x
2=x+1
−x
2−x=0
x
2+x=0
x(x+1)=0
x=0 x=−1
x=0 ∊(−1,0]
x=−1∉(−1,0]
3)przedzial x∊(0,1]
|x
2−1|=1−x
2
|x|=x
1−x
2=−x+1
−x
2+x=0
x
2−x=0
x(x−1)=0
x=0 ∉(,1]
x=1 ∊(0,1]
4 przedział x∊(1,
∞)
|x
2−1|=x
2−1
|x|=x
x
2−1=−x+1
x
2+x−2=(x−1)(x+2)=0
x=1∉(1,
∞)
x=−2 ∉(1,
∞)
Odp. x=−1 , x=0 , x=1