geometria na płaszczyźnie
robert25018: geometria na płaszczyźnie
zad 1.
W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C = (3,−1) jest wierzchołkiem kąta prostego.
Przeciwprostokątna trójkąta zawiera się w prostej 3x−y+2=0. Wyznacz pozostałe wierzchołki
trójkąta.
zad2.
Wierzchołek C trójkąta ostrokątnego ABC ma współrzędne (2,7). Prosta o równaniu 2x+y−1=0 jest
symetralną wysokości CD, a prosta o równaniu x+3y−8=0 zawiera środkową trójkąta poprowadzoną z
wierzchołka A. Oblicz współrzędne punktów A B i D.
bardzo proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak się zabrać za te zadania

z góry dzięki