Rzucono trzema kostkami i trzema monetami.
Martin: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami. Oblicz prawdopobieństwo otrzymania dokładnie dwóch
szóstek i jednego orła.
trzeba to robic na przeciwne czy mozna normalnie bo jak robie normalnie to mi nie wychodzi
Ω=63*23
A: 5*1*1 * 1*1*1 + 1*5*1 * 1*1*1 + 1*1*5 * 1*1*1 i tu chyba cos robie zle..?
21 kwi 12:51
Martin:
21 kwi 13:17
Ajtek:
Szóstkę 2 razy na 3 kostkach możesz otrzymać na 3 sposoby, jednego orła również na 3 sposoby,
zatem |A|=3*3
21 kwi 13:31
Martin: ale w zadaniu jest dokładnie 2 szóstki i dokładnie 1 orzeł ?
21 kwi 13:54
Martin:
21 kwi 14:06
MQ: @Martin −− Ajtek dobrze ci podpowiedział.
21 kwi 14:17
Martin: w odpowiedzi mam
5192 a wg Ajtka P(A) =
1192
21 kwi 14:30
MQ: A rzeczywiście:
| | | |
Dwie szóstki | *5, bo jeszcze trzecia kostka na 5 innych niż szóstka sposobów
|
| | |
czyli 3*5
Jeden orzeł, tak jak mówił Ajtek, na 3 sposoby
Razem 3*3*5
21 kwi 14:36
Mila: Pojedyncze zdarzenie elementarne sprzyjające może wyglądać tak:
(6,6,x,O,R,R)
21 kwi 15:54