matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Monika.:
(x
2
+x)
4
− 1 = 0
21 kwi 12:39
krystek:
[(x
2
+x)
2
+1]{(x
2
+x)
2
−1]=0 i dalej licz
21 kwi 12:50
Ajtek:
Można to zrobić tak: (x
2
+x)
4
−1=0 (x
2
+x)
4
=1 ⇒ x
2
+x=1 lub x
2
+x=−1, gdyż ±1 do potęgi 4 zawsze będzie równe 1. (±1)
4
−1=0
21 kwi 12:53