równanie
Monika.: x3 − 9x2 +23x − 15 = 0
w jaki sposób rozwiązać to równanie?
21 kwi 11:54
f: zauważ, że suma współczynników jest równa 0 (taki drugi test jak widzisz takie równanie,
pierwszy to sprawdzenie czy to nie jest przypadkiem wzór skr. mnożenia), to oznacza, że jednym
z pierwiastków jest 1, czyli dzielisz przez ten wielomian (x−1), a dalej to już równanie
kwadratowe
21 kwi 11:59
Klops: x(x2 − 9x +23) −15 = 0
x=0 , a nastepne dwa x wyliczasz z delty środkowego równania
21 kwi 12:00
f: x = 0 nie jest pierwiastkiem, jak podstawisz to masz −15 = 0
21 kwi 12:03
Klops: czyli tak powinno być? : (x−15)(x2 −9x + 23)=0
21 kwi 12:09
Ajtek:
Podziel ten wielomian przez dwumian (x−1), tak jak napisał f.
21 kwi 12:13
Alkain: Nie klops, nie wprowadzaj zamętu

Monika podziel ten wielomian przez (x−1) i wtedy dopiero licz deltę i dalej miejsca zerowe
21 kwi 12:15