funkcja kwadratowa z wartością bezwględną
unicorn792: Polecenie: Narysuj wykres funkcji i na ich podstawie wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x) = k
w zależności od parametru k.
f(x) = |x2 + 5x| − 5
Chodzi mi generalnie tylko o to, jakie zrobić przypadki do narysowania tej funkcji Ja sobie
założyłam, że to ma być tak że:
1 przypadek
x2 +5x >0
x(x+5)>0
x>−5
2 przypadek
x2+5x<0
x(x+5)<0
x+5<0
x<−5
Generalnie to ja wiem, co potem zrobić z tymi rozwiązaniami zależnymi od k, tylko chodzi mi o
to, jak rozpisać ten moduł, żeby wyszły dobre wzory funkcji zależne od wartości x..
21 kwi 11:18
f: 1 przypadek
x2+5x > 0
x(x+5) > 0
nie możesz podzielić sobie od tak przez x (to może być 0, to może być liczba ujemna),
to jest parabola o miejscach zerowych 0,−5 i sprawdzasz dla jakich argumentów jej wartości są
dodatnie:
x < −5 ∨ x > 0
dla tego zakresu moduł nie zmienia nic: f(x) = x2+5x−5
drugi przypadek −5<x<0, moduł zmieni znak
narysuj to za pomocą kolejnych przekształceń:
najpierw g(x) = x2+5x = x(x+5) − funkcja x2 przesunięta tak aby przechodziła przez miejsca
zerowe −5,0
potem działa moduł (odbija to co jest ujemne ponad oś x), na koniec −5 , obniżasz wszystko o 5
jednostek, potem puszczasz proste y=k iile jest przecięć z wykresem f(x) w zależności od k
(będzie potrzeba policzenia wartości wierzchołka (odbitej) paraboli )
21 kwi 11:40
think:
1) przypadek
x ∊ (−∞, −5) ∪ (0, ∞)
2) przypadek
x ∊ <−5, 0>
21 kwi 11:41