funkcja kwadratowa, łatwe, ale nie mogę zrobić, bo mi mózg zdrętwiał O_o
Martynka, ladna dziewczynka: Rozwiąż układ równań:
{y=x2−4x−5
{y=|x−5|
21 kwi 11:06
Alkain: 1.
x
2−4x−5=x−5 gdzie x>0
x
2−5x=0
x(x−5)=0
x
1=0 v x
2=5
poprawne x=5
2.
x
2−4x−5=−x+5 gdzie x<0
x
2−3x−10=0
Δ=9+4*1*10
x
1=5
x
2=−2
poprawne x=−2
Odp x=−2 i x=5
21 kwi 11:57
Alkain: Trochę źle zapisałem jedno myślę drugie piszę...

w 1 przypadku powinno być "gdzie x ≥5" a nie "gdzie x>0"
w 2 natomiast "gdzie x<5" a nie "gdzie x<0"
Obliczenia są dobre
21 kwi 12:03