mac: Długość jednego boku trójkąta jest równa 7, a suma długości pozostałych boków tworzących
kąt 60* wynosi 13. Oblicz długości pozostałych boków.
14 maj 21:01
Asia: Z układu równań: a=7
P=1/2a*b*sin60
P=√p(p-a)(p-b)(p-c) → p=(a+b+c)/2
przyrównujesz dwa pola i obliczasz b i c
14 maj 21:26
Artur: hmm albo z twierdzenia kosinusów
14 maj 21:42
xpt: Asia - mały błąd
powinno być w pierwszym wzorze na pole
P=
1/
2 b*c*sin60
o
Artur - planimetria ma to do siebie, ze jest baaardzo dużo możliwości rozwiązania jednego
zadania (i jakoś się tak dziwnie składa, że tylko 1 wynik powstaje

)
15 maj 12:30
Asia: do tego jest równanie b+c=13
15 maj 19:32