matematykaszkolna.pl
Fizyka - pomóżcie. Joka: Poratujcie studenta w potrzebie Nie wiem czy ktoś będzie w stanie mi pomóc, ale spróbuję... 1. Na platformie jadącej z prędkością v1 stoi armata z lufą wzniesiona ku górze. Pod jakim kątem do pionu powinna być nachylona lufa armaty, aby krople deszczu, które spadają prostopadle z prędkością v2, przelatywały przez oś lufy? Fizyk rozwiązywał mi to zadanie, ale jest ono na pół linijki, więc coś mi tu śmierdzi Proszę o pomocemotka
21 kwi 10:50
Alkain: rysunekPodstawa to dobry rysunek, rozumiem, że przelatując przez oś lufy tzn. przelatuje przez jej środek aż do końca. Kąt nachylenia lufy do podstawy ten zaznaczony na zielono. Z trygonometrii wiemy że jest to to tgα
 v2 
Czyli kąt nachylenia lufy musi wynosić tgα=

.
 v1 
Kąt nachylenia do pionu ten fioletowy to również tg β
 v1 
tgβ=

v2 
I to jest chyba koniec zadania emotka. Pozdrawiam maturzysta (chociaż nie jestem pewny rozwiązaniaemotka )
21 kwi 11:05
Alkain: A tak z ciekawości, jak Ci to fizyk policzył ?emotka
21 kwi 11:43
Joka: Dzięki bardzo Problem jest w tym, że nie wiem po jakiego wafla na moim kierunku jest fizyka, jest ona kompletnie niepotrzebna, babka od fizyki nie potrafi tłumaczyć a my musimy rozwiązać zadania... A ja mam dużo ciekawszych zajęć, niż fizyka Jak policzył? Z tego co widzę, to tak samo jak Ty, a mówiąc, że coś mi śmierdzi chodziło mi o to, że po prostu to zadanie rozwiązane jest za "krótko". Babka nam komplikuje życie a tu zonk, takie krótkie zadanie Dziękuję jeszcze raz baaaaaaaaaarrdzo serdecznie emotka
21 kwi 11:51
Alkain: Nie ma problemu emotka
21 kwi 12:15