Pierwiastki równania.
guśka: Wyznacz wszystkie wartości parametru k , dla których równanie 5x
2 − kx + 1 = 0 ma dwa różne
pierwiastki, których różnica jest liczbą z przedziału (0,1) .
Zadanie zrobiłam, teraz szukam potwierdzenia swojego toku rozumowania

Ktoś mógłby rzucić
okiem?
21 kwi 10:19
Aga1.: Δ>0
0<x1−x2<1
21 kwi 10:25
guśka: To właśnie założyłam

Tylko nie wiem czy dobrze pokombinowałam z zamienieniem x
1 i x
2 na
sumę i iloczyn...
21 kwi 10:29
Aga1.: Jak to zrobiłaś?
(x1−x2)2=(x12+x22)−2x1x2=(x1+x2)2−4x1x2
21 kwi 10:37
guśka: Właśnie tak. Czyli mam dobrze, jeje

Dzięki
21 kwi 10:51
asdf: k2 − 20 > 0
k2 > 20
k > √20
k < −√20
ten przedział to jest odp?
21 kwi 10:51
Jędrek: @asdf to jest źle.
Musisz jeszcze wziąć pod uwagę to, że różnica pierwiastków musi znajdować się w przedziale od
(0;1)
mi i wyszedł taki przedział
k (2√5 ; 6)
ma ktoś też taki wynik?
22 kwi 01:24